دکتر مهسا مظاهری متخصص طب فیزیکی

دیسک گردن و بهترین درمان های آن+سوالات رایج

فتق دیسک گردن چیست؟ آیا دیسک گردن درمان دارد؟ بهترین درمان برای دیسک گردن چیست؟ تمامی این سوالات نگرانی‌هایی است که ذهن بسیاری از بیماران را درگیر می‌‌کند.

بیرون زدگی دیسک گردن به شرایطی گفته می‌شود که ماده نرم درون هسته دیسک از درون پوسته خارجی به سمت بیرون متمایل می‌شود و به یکی از اعصاب گردن فشار وارد می‌نماید. دیسک به بالشتک‌های کوچک گفته می‌شود که بین استخوان‌های ستون فقرات قرار دارند و به حرکت کردن آنها کمک می‌کند. دیسک‌های ستون فقرات در ابتدا بسیار محکم هستند اما با رسیدن به سن ۳۰ سالگی از میزان استحکام آنها کاسته می‌‌شود و شروع به شکنندگی خواهند کرد که در چنین حالتی ماده نرم درون دیسک به سمت بیرون نشت می‌کند و باعث بروز درد گردن خواهد شد. درد گردن ناشی از بیرون زدگی دیسک به علت وارد شدن فشار و التهاب ناشی از خارج شدن هسته ژله مانند دیسک ایجاد می‌شود.

خوشبختانه، دیسک گردن درمان دارد. داروهای ضد درد و التهاب، حرکات اصلاحی و شیوه‌های ارائه شده توسط متخصص طب فیزیکی در روند بهبودی موثر شناخته شده‌اند. اگر دچار دیسک گردن شده‌اید، ادامه مطلب را بخوانید.

متخصص فیزیوتراپی برای آنکه به این نتیجه برسد که آیا شما دچار بیرون‌ زدگی دیسک گردن هستید یا خیر به طور کامل به انجام معاینات جسمانی می‌‌پردازد و سابقه پزشکی شما را ارزیابی خواهد کرد. پزشک بدین منظور از عکسبرداری توسط اشعه ایکس، سی تی اسکن، الکترومیوگرافی یا اسکن ام آر آی استفاده می‌کند.

بعد از تشخیص دیسک گردن، با بررسی علائم و مشاهده‌ی تصویر برداری‌ها روند درمان شروع می‌‌شود. طب فیزیکی یکی از درمان‌های توصیه شده و بدون عوارض برای درمان دیسک گردن است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی درمان دیسک گردن و یا برای رزرو نوبت در مطب دکتر مهسا مظاهری متخصص طب فیزیکی توانبخشی با شماره تلفن‌های 03132372301 – 09398670202 تماس حاصل فرمایید.

علل بیرون زدگی دیسک گردن چیست؟


علل بیرون زدگی دیسک گردن چیست؟

با بالا رفتن سن، بدن شروع به تحلیل رفتگی می‌کند. معمولا ناحیه شانه و گردن جز نقاطی هستند که شما همیشه از آنها استفاده می‌کنید. بیرون زدگی دیسک در ستون فقرات ناحیه گردن معمولاً به علت تحلیل رفتگی این اندام طی مدت چندین سال به وجود می‌آید. تحلیل رفتگی ستون فقرات ناحیه گردن به دو دلیل به وجود می‌‌آید که عبارتند از: بیماری تحلیل برنده دیسک ناحیه گردن بیماری تحلیل برنده مفصل گردن که یک نوع آرتروز است. در برخی موارد نادر ممکن است بیمار به علت ضربه از قبیل تصادفات خودرویی یا وارد شدن ضربه مستقیم به گردن دچار بیرون زدگی یا لغزش دیسک شود. برداشتن اجسام سنگین به صورت اشتباه باعث می‌شود شما دچار دردسر شوید. اگر دچار درد ناحیه گردن شده‌اید باید به پزشک مراجعه کنید تا علت درد را تشخیص دهد.

علائم بیرون زدگی دیسک گردن چیست؟


بیرون زدگی دیسک گردن یکی از مشکلات شایع در افراد است که معمولا با درد شدید همراه می‌شود. بسیاری از بیماران به دلیل درد گردن ناشی از بیرون زدگی دیسک، به مراکز اورژانس مراجعه می‌کنند. درد ناشی از بیرون زدگی دیسک به صورت یک درد تیرانداز و سوزشی بیان می‌شود. معمولا در امتداد عصب به وجود می‌آید و از ناحیه گردن شروع شده و به بازوها انتشار پیدا می‌کند. در برخی موارد، درد فقط در ناحیه شانه، مچ دست یا آرنج احساس می‌شود که به محل قرار گیری عصبی که دچار فشار قرار گرفته است، بستگی دارد.

بیرون زدگی دیسک گردن می‌تواند باعث بروز بی حسی در ناحیه بازو و یا ضعف شود. ضعف می‌تواند شانه، بازو یا دست را درگیر کند و معمولا به صورت دائمی احساس می‌شود. با این حال، برخی بیماران می‌گویند که با قرار دادن دست در برخی حالات خاص مانند بالا آوردن آن روی سر یا خم کردن گردن، درد آنها کاهش می‌یابد.

به طور کلی، بیرون زدگی دیسک گردن یک مشکل پر رونق است که می‌تواند با درد شدید همراه باشد. درمان این مشکل ممکن است شامل مصرف داروهای ضد التهاب، داروهای عصبی، داروهای مسکن و داروهای خوراکی مانند پردنیزولون یا دکادرون باشد. با این حال، باید توجه داشت که مصرف داروها باید تحت نظر پزشک باشد و همچنین باید از کارهایی که به دقت بالایی نیاز دارند، خودداری کرد.

درمان دیسک گردن


در تعداد زیادی از موارد دیسک گردن به کمک دارو درمانی یا تزریق دارو بهبود پیدا می‌کند. معمولاً فرایند بهبود درد حاصل از دیسک گردن حدود ۶ تا ۸ هفته طول می‌‌کشد. در برخی موارد پزشک فقط وضعیت بیرون زدگی دیسک گردن را ارزیابی می‌کند و بیمار نیازی به درمان ندارد. در صورتی که قدرت گردن بهبود پیدا نکند باید به صورت جدی وضعیت این اندام بررسی گردد. در برخی موارد نیز پزشک انجام عمل جراحی را به منظور بهبود شرایط اعصاب گردن توصیه می‌کند. اما به خاطر داشته باشید که درمان دیسک گردن با عمل جراحی آخرین روشی است که پزشک به بیمار خود توصیه می‌کند.

استفاده از کمپرس گرم 

استفاده از کمپرس گرم برای درمان دیسک گردن

استفاده از کمپرس گرم با نتایج بسیار خوبی در درمان درد دیسک گردن همراه است اما قبل از استفاده از آن باید اطمینان حاصل کنید که گرما هیچ گونه مشکلی را برای زخم باز شما، سرطان فعال، خونریزی داخلی، و موارد مشابه به وجود نمی‌آورد. شما می‌توانید به اشکال مختلف از گرما درمانی بهره بگیرید، برخی از این روش‌ها عبارتند از استفاده از پد گرمایی، استفاده از پد گرمایی الکتریکی، استفاده از چسب گرمایی، دوش آب گرم یا حمام داغ.

استفاده از بریس گردن

استفاده از بریس گردن برای درمان دیسک گردن

استفاده از بریس گردن به محافظت بیشتر از ناحیه گردن کمک می‌کند و از حرکات ناگهانی گردن جلوگیری می‌نماید و همچنین به بهبود دامنه حرکات آن کمک خواهد کرد.

اصلاح حالت بدن

اصلاح حالت بدن یک روش درمانی موثر دیگر است که برای درمان دیسک گردن و پیشگیری از بروز مشکلات بیشتر بسیار کمک کننده می‌باشد. خم شدن سر به سمت جلو، قوز کردن شانه‌ها یا تغییر در انحنای طبیعی گردن می‌تواند باعث بروز مشکلات مرتبط با این اندام و فشرده شدن اعصاب گردن شود. در بخش زیر به مواردی اشاره می‌کنیم که به شما برای اصلاح ساختار گردن کمک می‌کند:

  • توجه کردن به حالت صحیح بدن در طول روز نکته بسیار مهمی ‌است که افراد مبتلا به دیسک گردن باید به آن توجه داشته باشند. روش‌های متعددی برای اصلاح حالت بدن وجود دارد که عبارتند از استفاده از بریس، اسپلینت، انجام دادن تمرینات ورزشی مخصوص اصلاح حالت بدن و استفاده از وسایل کمکی در هنگام استفاده از کامپیوتر.
  • باید هر نیم ساعت یک بار به گردن خود استراحت بدهید. اگر شما مدت زیادی پشت میز می‌نشینید و از کامپیوتر استفاده می‌کنید باید به مدت یک دقیقه یا حتی ۳۰ ثانیه به گردنتان استراحت بدهید تا عضلات این ناحیه دچار خستگی نشوند. لازم نیست که محل کارتان را ترک کنید و به انجام دادن چند تمرین ورزشی بپردازید. شما می‌‌توانید گردن خود را در جهت عقربه‌های ساعت و خلاف عقربه‌های ساعت به حرکت در بیاورید، چانه خود را به سمت داخل بکشید و گردن خود را در جهات مختلف به حرکت در بیاورید. اکنون می‌توانید به سراغ کار خود بروید و پشت میز بنشینید و به خاطر داشته باشید هر نیم ساعت یک بار به گردن خود برای حفظ سلامت بیشتر کمک کنید.

دارو درمانی 

استفاده از داروهایی مانند پردنیزولون یا دکادرون خوراکی، می‌تواند به کاهش درد حاصل از دیسک گردن کمک کند. با این حال، باید این داروها را به مدت محدودی مصرف کرد و در هنگام مصرف آنها از کارهایی که به دقت بالایی نیاز دارند مانند رانندگی، خودداری کرد. داروهای عصبی مانند گاباپنتین نیز می‌توانند به تسکین درد عصبی ناشی از بیماری دیسک کمک کنند، اما ممکن است باعث به وجود آمدن برخی عوارض جانبی شوند. بنابراین، در هنگام مصرف آنها نیز باید از کارهایی که به دقت بالایی نیاز دارند، خودداری کرد.

استفاده از داروهای ضد التهاب مانند موترین یا ناپروکسن نیز می‌تواند به کاهش درد کمک کند. با این حال، این داروها باعث رقیق شدن خون می‌شوند و باید یک هفته قبل از هر گونه تزریق یا انجام عمل جراحی از مصرف آنها خودداری کرد. استفاده از داروی مسکن نیز به کاهش درد کمک می‌کند، اما باید آنها را تحت نظر پزشک مصرف کرد.

به طور کلی، استفاده از داروها می‌تواند به کاهش درد حاصل از دیسک گردن کمک کند، اما باید در هنگام مصرف آنها از کارهایی که به دقت بالایی نیاز دارند، خودداری کرد و همچنین باید دستورات پزشک را رعایت کرد.

تزریق دارو برای درمان دیسک گردن


تزریق دارو در کانال نخاعی می‌تواند نتایج خوبی را در ارتباط با کاهش درد به وجود بیاورد. تزریق دارو برای درمان دیسک گردن روشی است که پزشک داروی استروئیدی را در عصب تزریق می‌کند تا درد بیمار کاهش یابد. در چنین شرایطی بیمار می‌تواند مقادیر بالایی از داروی مورد نظر را به درون عصب تزریق کند بدون آنکه هیچ گونه عارضه جانبی خاص ایجاد گردد. به این ترتیب این دارو به مدت یک ماه در فاز فعال باقی می‌ماند. در این دوران بیرون ‌زدگی دیسک نیز بهبود پیدا می‌‌کند. می‌توان فرایند تزریق را سه بار در سال انجام داد که حدود چند ماه فاصله زمانی بین جلسات تزریق وجود دارد. در صورت نیاز تزریقات دیگری مانند تزریق بلوک عصبی، فرکانس رادیویی، اوزون تراپی یا پی ار پی (سلول‌های بنیادی) ممکن است برای درمان دیسک گردن بیمار در نظر گفته شوند.

طب فیزیکی یا فیزیوتراپی

طب فیزیکی یا فیزیوتراپی برای درمان دیسک گردن

متخصص طب فیزیکی یا فیزیوتراپی می‌تواند به کاهش علائم دیسک گردن کمک کند. متخصص طب فیزیکی در این راستا از روش‌های متعددی مانند تراکشن، به حرکت در آوردن ستون فقرات، درمان دستی و پایدار کردن ستون فقرات به منظور کاهش علائم بیمار و کنترل درد استفاده خواهد کرد. متخصص طب فیزیکی با توجه به نوع مشکل بیمار از حرکات کششی یا پایدار کننده به منظور کاهش علائم بیمار و بهبود فاصله بین مفاصل استفاده می‌کند. این روش‌های درمانی فقط تحت نظر متخصص با تجربه انجام می‌شوند.

حرکات اصلاحی توصیه شده توسط متخصص فیزیوتراپی در روند درمان دیسک گردن و پیشگیری از بدتر شدن وضعیت بسیار موثر و توصیه شده است.

انجام عمل جراحی

انجام عمل جراحی برای درمان بیرون زدگی دیسک گردن یک روش بسیار موثر است که به طور کامل درد را بر طرف می‌کند. میکرودیسککتومی رایج ترین روش است که برای درمان بیرون زدگی دیسک گردن مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش جراحی پزشک به خارج کردن قطعات دیسک از طریق یک برش کوچک می‌‌پردازد. فرآیند جراحی حدود نیم ساعت طول می‌کشد و به عنوان یک عمل سرپایی انجام خواهد شد. عمل جراحی گزینه بسیار عالی برای بیمارانی است که دچار بیرون زدگی شدید دیسک هستند و هیچ یک از روش‌های درمانی نتوانسته است به کاهش درد یا ضعف بدن آنها کمک کند.

بهبودی پس از جراحی دیسک گردن 

بیرون زدگی دیسک گردن ممکن است وقتی محتویات دیسک فشار به اعصاب وارد می‌کند، وضعیت بدتر شود. پزشکان معمولاً به بیماران خود توصیه می‌کنند که از خم شدن به سمت جلو، برداشتن اجسام سنگین، چرخش یا نشستن به مدت طولانی خودداری کنند تا مشکل آنها بهبود یابد و بهبودی را به درستی تجربه کنند. فرآیند بهبود و پیروی از دستورات پزشک معمولاً بیش از یک ماه طول می‌کشد و بیمار به تدریج بهبود خود را تجربه می‌کند. جراحان مختلف دستورات متفاوتی را در دوران بهبود به بیمار توصیه می‌کنند. عموماً بیمار می‌تواند پس از عمل کمی پیاده روی کند و حدود دو هفته پس از عمل، برنامه فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی خود را آغاز کند. در این دوران، بیمار با برخی محدودیت‌ها برای خم شدن، برداشتن اجسام سنگین و حرکات چرخشی روبرو است، که این محدودیت‌ها تقریباً تا شش هفته پس از عمل ادامه خواهند داشت.

تماس با ماتماس و مشاوره
×مشاوره رایگان در واتساپ