دکتر مهسا مظاهری متخصص طب فیزیکی

علت پای پرانتزی (شکستگی و تومور استخوان، چاقی، بیماری بلانت و…)

وضعیت پاهای پرانتزی را Genu Varum نیز می‌گویند. وضعیتی است که در آن زانوها به سمت بیرون قوس پیدا می‌کنند و مچ پاها کنار هم قرار می‌گیرند، در حالی که پاها مستقیم به جلو هستند. نوزاد با این عارضه به دنیا می‌آید، زیرا در رحم به این شکل قرار دارد. معمولاً زمانی که کودک شروع به راه رفتن می کند، این وضعیت خود به خود اصلاح می‌شود. کودکانی که هنوز این مشکل را دارند ممکن است رشد غیرطبیعی استخوان‌ها را داشته باشند؛ که می‌تواند به دلیل بیماری، کمبود مواد مغذی یا مسمومیت اتفاق بیفتد. به عنوان مثال، بیماری راشیتیسم زمانی اتفاق می‌افتد که کودک ویتامین D کافی را متابولیزه نمی‌کند. شکستگی استخوان‌ها که به‌درستی بهبود نمی‌یابند می‌تواند یکی دیگر از دلایل این بیماری باشد. دلایل مختلفی وجود دارد و روش‌هایی برای جلوگیری از وضعیت پاهای کمانی وجود دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی تشخیص علت پرانتزی بودن پاها و یا برای رزرو نوبت در مطب دکتر مهسا مظاهری متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، با شماره تلفن 03132372301 تماس حاصل فرمایید.

چه چیزی باعث ایجاد پاهای پرانتزی می‌شود؟


ممکن است تعجب کنید که چرا درک علل واقعی پاهای پرانتزی بسیار مهم است. اساساً، این درک می‌تواند به شما در یافتن مؤثرترین درمان کمک کند. بدون داشتن دانش کافی در مورد این بیماری، ممکن است یافتن بهترین روش درمانی در میان تمام داروهای بالقوه دشوارتر باشد.

 

ایجاد پاهای پرانتزی

 

از این نظر، پاهای پرانتزی مانند بسیاری از اختلالات دیگر هستند. برای مثال، می‌توانیم علل آرتریت و چگونگی بدتر شدن وضعیت را درک کنیم، به این معنی که می‌توان آن را با داروهای خاص به روشی مؤثر درمان کرد. در مورد پاهای پرانتزی هم همینطور است. در واقع، این دو شرط اغلب به هم مرتبط هستند.

پاهای پرانتزی اغلب یک اختلال مهم هستند، به این معنی که یافتن درمانی که به درستی عمل کند مهم است. به خصوص برای کودکان و خردسال، یک گزینه درمانی ناکارآمد ممکن است باعث بدتر شدن وضعیت آن‌ها و تبدیل شدن به وضعیت مزمن یا دائمی شود. برای بزرگسالان نیز مهم است که در اسرع وقت تحت درمان قرار گیرند، به خصوص اگر وضعیت بدتر شود به ایجاد مشکلات جدی‌تری مانند آرتریت کمک می‌کند؛ بنابراین، بیایید در مورد عوامل مختلفی که می‌تواند منجر به پاهای پرانتزی شود بحث کنیم.

شکستگی استخوان باعث پاهای پرانتزی می‌شود

گاهی اوقات، به‌ویژه در هنگام تصادف، استخوان‌ها ممکن است تحت فشار شدید یا ناگهانی و غیرعادی قرار گیرند و این می‌تواند باعث شکستگی یا به‌هم خوردن کامل آن‌ها شود. اگر این اتفاق بیفتد و شکستگی به درستی درمان نشود، ممکن است گاهی اوقات پاهای پرانتزی ایجاد شود.

راشیتیسم می‌تواند باعث ایجاد پاهای پرانتزی شود

راشیتیسم در واقع یک علت شایع پاهای پرانتزی در میان بزرگسالان است. و باعث کمبود ویتامین D می‌شود که می‌تواند باعث ایجاد پاهای پرانتزی به عنوان یک اختلال ثانویه شود.

سلول‌های تومور در بافت استخوانی می‌توانند باعث ایجاد پاهای کمانی شوند

گاهی اوقات، به دلایل مختلف، ممکن است تومورهایی در استخوان‌های افراد ایجاد شوند. اگر این تومورها در استخوان‌های پا ایجاد شوند، ممکن است منجر به پاهای پرانتزی شوند.

 لطفاً توجه داشته باشید که چنین تومورهایی می‌توانند سرطانی نیز باشند و همیشه بهتر است در هر شرایطی که مشکوک به وجود تومور هستید به دنبال مشاوره پزشکی باشید.

بیماری بلونت

بیماری بلونت بیماری است که در رشد طبیعی استخوان، به ویژه رشد استخوان ساق پا اختلال ایجاد می‌کند. این ممکن است منجر به پاهای پرانتزی شود. از آنجایی که همه کودکان با پاهای پرانتزی شکل به دنیا می‌آیند، تشخیص اینکه آیا کودک تا سن 3 سالگی یا بزرگسالی به بیماری بلونت مبتلا است یا خیر برای پزشک دشوار است. تنها راه تشخیص بیماری بلونت از طریق اشعه ایکس پا است.

استخوان‌های شکننده

این عارضه که بیماری استخوان شکننده نامیده می‌شود، از نظر پزشکی به عنوان استخوان زایی ناکامل نیز شناخته می‌شود. این یک اختلال ژنتیکی است که مشخص شده است که استخوان‌ها را به حدی ضعیف می‌کند که حتی فشارهای اندک می‌تواند باعث شکستگی آن‌ها شود. جای تعجب نیست که چنین وضعیت استخوانی باعث ایجاد پاهای پرانتزی نیز شود.

برخی از ورزش‌ها

در بزرگسالی، تمرین یک‌طرفه می‌تواند به ناهماهنگی پاها منجر شود. یکی از مثال‌های شناخته‌شده این موضوع، پاهای پرانتزی در ورزش فوتبال است. در این ورزش، عضلات داخلی ران بیشتر از عضلات خارجی تمرین می‌شوند. به عنوان مثال، حرکات معمولی که بازیکنان فوتبال در جلسات تمرینی و بازی‌ها انجام می‌دهند، باعث فشار زیادی بر روی ران می‌شود. این فشار ممکن است باعث فشار زیاد بر روی مفاصل زانو شود، زیرا این عضلات به ساق پا متصل هستند. همچنین، استفاده از گیره‌های کفش می‌تواند این فشار را افزایش دهد، زیرا نیرو نمی‌تواند از چرخش خارجی پا ناشی شود. بنابراین، تمرینات شدید فوتبال ممکن است در نوجوانان منجر به افزایش خطر پاهای پرانتزی شود، در حالی که بزرگسالان بیشتر در معرض خطر آرتروز زانو هستند.

چاقی

آخرین مورد اما نه کم اهمیت، اضافه وزن (چاقی) می‌تواند به شکل گیری پاهای پرانتزی کمک کند.

علائم


برخی از افراد ممکن است هنگام راه رفتن دچار مشکل شوند.

معمولاً کودکان خردسال هیچ دردی را احساس نمی‌کنند، در حالی که نوجوانان ممکن است در زانوها، مفاصل مچ پا یا باسن احساس درد کنند. اگر فردی از این عارضه پیشگیری نکند، احتمال ابتلا به آرتریت افزایش می‌یابد.

آیا پاهای پرانتزی قد شما را کاهش می‌دهند؟

از نظر عملی، پاهای خمیده می‌توانند قد فرد را کاهش دهند زیرا خمیده هستند. آن‌ها می‌توانند کسی را کوتاه‌تر از زمانی که پاهایشان صاف است بسازند. مردم اغلب با اصلاح پاهای خمیده خود متوجه افزایش قد می‌شوند. گاهی اوقات، حتی چند اینچ است. این بستگی به این دارد که فرد چگونه پاهایش را خم کرده باشد. ممکن است در موارد خفیف نتوانید افزایش قد ناشی از صاف کردن پای خمیده خود را مشاهده کنید. اگر در موارد جدی پاهای خمیده اصلاح شود، ممکن است متوجه افزایش قابل توجه قد شوید.

آیا پاهای خمیده می‌تواند باعث کمردرد شود؟


پاهای پرانتزی شما می‌تواند مسئول کمردرد شما باشد پاهای پرانتزی می‌تواند منجر به وضعیت نامناسب شود که می‌تواند باعث مشکلات کمر شود. با این حال، این مسائل را می‌توان به راحتی درمان کرد. تمرینات و تکنیک‌های کششی زیادی وجود دارد که می‌توانید برای اصلاح وضعیت بدن و صاف کردن ستون فقرات خود انجام دهید. این تمرینات ممکن است زانوهای خمیده شما را نیز اصلاح کند. تغییر سبک زندگی نیز ضروری است. مهم است که از نشستن یا ایستادن طولانی مدت خودداری کنید. به عنوان مثال، اگر پشت میز کار می‌کنید، ممکن است لازم باشد برای مدت طولانی در یک نقطه بنشینید. برای اطمینان از اینکه وضعیت بدن شما آسیب نمی‌بیند، باید حداقل هر ساعت یک بار بایستید و حرکت کنید. این کمک می‌کند ستون فقرات شما سالم و تراز باشد. وضعیت مناسب هنگام نشستن به همان اندازه مهم است. برای افرادی که پاهای پرانتزی دارند، مهم است که مطمئن شوند که نیازی به خم شدن به جلو در هنگام نشستن ندارد. یک صندلی ارگونومیک می‌تواند به وضعیت بدن کمک کند. بهتر است از خوابیدن روی شکم خودداری کنید. این می‌تواند باعث ایجاد مشکلات بیشتر در راستای ستون فقرات شما شود. برای اینکه ستون فقرات خود را در یک راستا نگه دارید، مطمئن شوید که می‌توانید به پشت خود استراحت دهید.

 

پاهای پرانتزی و کمردرد

 

پاهای پرانتزی چگونه درمان می‌شوند؟


ژنوواروم فیزیولوژیک یک فرآیند طبیعی است که تقریباً همیشه با رشد کودکان خود به خود تنظیم می‌شود. این تنظیم معمولاً در سن 3 تا 4 سالگی رخ می‌دهد. اما بیماری بلونت شیرخوار یا راشیتیسم در صورت عدم درمان، می‌تواند منجر به اختلالات جدی در رشد و توسعه اطفال شود و در نهایت منجر به مشکلات مفصلی و ناراحتی در پاها، به ویژه زانوها، در دوران نوجوانی شود. افراد مبتلا به بیماری بلونت ممکن است با مشکلات خم شدن و درد مفاصل روبرو شوند و در برخی موارد نیاز به جراحی یا استفاده از ایمنی‌های ویتامینی مانند ویتامین D و کلسیم داشته باشند. برای درمان راشیتیسم نیز، نیاز به مکمل‌های ویتامین D و کلسیم و مداخلات درمانی تخصصی توسط یک متخصص غدد (پزشک متخصص درمان بیماری‌های سیستم غدد درون ریز) وجود دارد.

 پیشگیری


برای مراقبت از سلامتی کودکان، بهتر است به طور منظم به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنند تا در صورت لزوم، اقدامات درمانی بلافاصله آغاز شود. برای راه رفتن، به کودکان توصیه می‌شود با پای برهنه راه بروند، زیرا پا بدون کفش راحت‌تر است و احساس سطوح برای کودکان لذت بخش خواهد بود. ایجاد وضعیت سالم و طبیعی کودک حمایت می‌شود.

 

پیشگیری از پاهای پرانتزی

 

برای بزرگسالان نیز، راه رفتن با پای برهنه اغلب یک تجربه جدید و آرامش بخش است و احساس کاملاً جدیدی از راه رفتن را تجربه می‌کنند که حالت طبیعی و غلتیدن طبیعی روی پا را ممکن می‌کند. در هنگام خرید کفش، باید به این نکته توجه کرد که کفش‌های همسان مهم و ضروری هستند و باید به درستی جا بیفتند و اندازه آن‌ها مناسب باشد. برای کودکان، پاهایشان با کفش تطبیق می‌یابند و زمانی که کفش خیلی تنگ می‌شود، انگشتان پایشان را خم می‌کنند. برای پیدا کردن کفش مناسب، بهتر است با همراهی کارکنان متخصص در یک فروشگاه کفش اندازه گیری پاها انجام شود و از خرید کفش در اینترنت خودداری شود.

پیدا کردن یک رژیم غذایی متعادل که سرشار از ویتامین D و کلسیم است، از استحکام استخوان‌های سالم و ضروری حمایت می‌کند. متخصص اطفال و درمانگر او خوشحال خواهند شد که شما را به صورت جداگانه حمایت و راهنمایی کنند. ورزش فراوان بهترین راه برای ارتقای وضعیت بدنی سالم است، اما در ورزش به ویژه در ورزش‌های استرس زا یک طرفه مانند فوتبال، باید به تمرینی توجه کرد که جبران کننده این امر باشد. ورزش درمانگران و متخصصان اطفال در این مورد توصیه می‌کنند.

تماس با ماتماس و مشاوره
×مشاوره رایگان در واتساپ