متاسفانه کمردرد یک مشکل شایع است ولی هر فردی که با این مشکل روبرو میشود، تجربهی یک نوع خاص از کمردرد را خواهد داشت. این نوع درد ممکن است به صورت ضربان دار و مبهم به دلیل استئوآرتریت ستون فقرات ایجاد شود یا به صورت شدید و تیرکشنده به دلیل پارگی دیسک ظاهر شود. کمردرد ممکن است مداوم یا متناوب باشد و با ورزش یا نشستن طولانی مدت تشدید شود.
همچنین، کمردرد ممکن است همراه با علائم عصبی مانند بیحسی یا مورمور شدن اندامها باشد. به طور خلاصه، کمردرد میتواند منجر به ناتوانی و ناامیدی شود، اما خبر خوب این است که محصولات متعددی برای کمک به کاهش این مشکل وجود دارند.
بریس کمر یا کمربندهای طبی، وسایلی هستند که میتوانند درد نواحی مختلف کمر را کاهش دهند. از این کمربندها برای بهبود وضعیت کلی بدن نیز استفاده میشود. بریس کمر، یک راهکار غیرتهاجمی و جامع برای حفظ سلامت کمر است.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی نوع مناسب کمربند طبی و یا برای رزرو نوبت در مطب مهسا مظاهری متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، با شماره تلفن 09398670202 و یا 03132372301 تماس حاصل فرمایید.
چگونه میتوان بریس کمر انتخاب کرد؟
در زمان انتخاب کمربند طبی باید به میزان حمایت آن از نواحی مورد هدف مطمئن شد. با توجه به عارضههای متعددی که با استفاده از بریس کمر درمان میشوند، این محصولات در دستههای مختلفی قرار میگیرند.
- بریس های محکم: این بریسها بیشترین سطح حمایت و پایداری را برای ستون فقرات ارائه کرده و در جلو، عقب و طرفین دارای پنل های محکم و سختی هستند. استفاده از این وسیله برای افرادی که درد شدید داشته و یا در حال بهبودی پس از یک آسیب یا عمل جراحی سنگین بوده و لازم است تا بی حرکت بمانند توصیه میشود.
- بریس های انعطاف پذیر: این بریسها نیز به خوبی از کمر حمایت کرده ولی از مواد نرمتری ساخته شدهاند. درنتیجه فرد آزادی بیشتری برای حرکت داشته و برای افرادی که به دنبال یک کمربند طبی همه کاره میگردند مناسب خواهد بود. این بریسها برای محدود کردن حرکات بیش از حد مثل خم شدن و چرخیدن طراحی شدهاند.
- کورست بریس: این بریسها با هدف بهبود حالت بدن در ناحیهی پایین و میانهی کمر طراحی شدهاند. این بریسها معمولاً برای افرادی که عمل فیوژن ستون فقرات را انجام دادهاند استفاده شده و حرکات آنها را محدود میکند.
- بریس های نیمه محکم: این بریسها دارای میلههای پلاستیکی یا فلزی به صورت عمودی هستند که حرکات بدن را محدود کرده و پایداری آن را افزایش میدهد. پدهای موجود در این نوع بریسها این اجازه را به فرد میدهند که بسته به نیازهای خاص خود میزان پایداری بریس را تنظیم کند.
- بریس های کاردرمانی: بریس های کاردرمانی طوری طراحی شدهاند که میتوانید از آنها برای پیشگیری از آسیب به هنگام بلند کردن اجسام سنگین و یا انجام فعالیتهای شدید استفاده کنید.
- کمربند ساکروایلیاک: این کمربند میتواند پایداری ناحیهی لگن و مفصل ساکروایلیاک را افزایش دهد. این وسیله باعث پایداری بخش تحتانی کمر و محل اتصال ستون فقرات با لگن خواهد شد. این بریس به بهبود حالت بدن و تسکین درد نیز کمک میکند.
عوامل دیگری که به هنگام انتخاب بریس کمر باید به آنها توجه داشته باشید، جنس و اندازهی بریس هستند.
- بریس های انعطاف پذیر از مواد نرم و قابل تنفس ساخته شده و با استفاده از بندهای لاستیکی و چسبی قابل تنظیم هستند.
- بریس های محکم دارای بخشهای پلاستیکی هستند که معمولاً بر روی بخش تحتانی کمر و شکم بسته شده و سپس با استفاده از بندهای چسبی محکم میشوند.
- توصیه میشود که برای انتخاب سایز مناسب بریس، با پزشک یا فیزیوتراپیست خود مشورت کنید.
- به منظور اطمینان از بی خطر و مؤثر بودن بریس برای تسکین درد بهتر است آن را برای بررسی نزد پزشک یا فیزیوتراپیست خود ببرید.
بریس های مناسب میتوانند پایداری عضلات مرکزی اطراف ستون فقرات را حفظ کرده و بر روی آنها فشار وارد کنند تا این عضلات بتوانند در حالت استراحت قرار بگیرند.
چگونه میتوان گفت که یک بریس برای تسکین درد مناسب است؟
هدف از استفادهی بریس کمر، محدود کردن حرکات بدن و حمایت از ستون فقرات است. برای افراد عادی استفاده از یک بریس آماده میتواند برای بلند کردن اجسام سنگین یا نشستن طولانی مدت مناسب باشد. این بریس ستون فقرات را در حالت مناسب نگه داشته و به فرد کمک میکند تا حالت مناسب بدن خود را حفظ کند.
بریس های درمانی معمولاً برای افراد نوجوان مبتلا به اسکولیوز (خمیدگی ستون فقرات به طرفین) که خمیدگی ستون فقرات آنها بیش از حد نیست تجویز میشوند. بریس اسکولیوز باعث پیشگیری از خمیدگی بیشتر شده و میتواند نیاز به عمل جراحی در آینده را رفع کند.
در عارضههای شدید مثل کودک مبتلا به اسکولیوز ممکن است لازم باشد تا بریس کمر تا 23 ساعت در شبانه روز پوشیده شود تا زمانی که رشد کودک کامل شود. با رسیدن کودک به دوران بلوغ میزان استفاده از بریس کمتر و کمتر شده تا جایی که دیگر نیازی به استفاده از آن نخواهید داشت.
در زیر به تعدادی از عارضههای شایع که برای درمان به استفاده از بریس کمر نیاز دارند اشاره خواهیم کرد:
- بهبودی پس از عمل جراحی
- درد پایین کمر
- فتق دیسک
- اسپوندیلیت
- کشیدگیهای عضلانی
- تنگی کانال نخاعی
- کمردرد بارداری
- استئوآرتریت ستون فقرات
- اسکولیوز
- شکستگی مهره
- ایسمیک اسپوندیلولیستزی
چگونه میتوانم به درستی از بریس کمر استفاده کنم؟
قبل از استفاده از بریس کمر، اطمینان حاصل کنید که پوست شما تمیز و خشک است. اگر از لوسیون استفاده میکنید، حتماً آن را به طور کامل بر روی پوست خود مالید. همچنین، قبل از استفاده از بریس، یک لباس خشک و تمیز را زیر آن بپوشید. هنگام پوشیدن بریس، عجله نکنید و فشار بریس را بر اساس توصیه پزشک خود تنظیم کنید و بندها و پنلهای بریس را به صورت مناسب محکم کنید. همچنین، لباسهای گشاد را بر روی بریس خود بپوشید تا از احساس گرما جلوگیری کنید، زیرا تعریق بیش از حد میتواند منجر به عرق سوز شدن محل تماس بریس با بدن شود. اگر احساس گرما کردید، وسوسه نشوید تا بریس را زودتر از زمان توصیه شده توسط پزشک باز کنید. احتمالاً پزشک شما توصیه میکند که بریس را تنها یک روز در هفته بپوشید، بنابراین برنامهریزی مناسبی برای استفاده از آن داشته باشید.
چه زمانی باید بریس کمر را بپوشم؟
اگر پزشک به شما توصیه کرده است که تنها چند ساعت در روز بریس خود را بپوشید در مورد زمان مناسب انجام این کار از او سؤال کنید. بسته به وضعیت شما ممکن است به این نتیجه برسید که مثلاً پوشیدن بریس به هنگام رانندگی کردن و یا به هنگام نشستن در پشت میز بیشترین سود را برای شما خواهد داشت.
در زمان پوشیدن بریس کمر چه کارهایی میتوانم انجام دهم؟
زمانی که بریس را میپوشید ممکن است احساس کنید که توان انجام کارهای سنگینتری را نیز دارید ولی مراقب باشید که فشار بیش از حد بر روی بدون خود وارد نکنید. از محدودیتهای فیزیکی خود آگاه باشید و به بریس اجازه دهید تا در چارچوب این محدودیتها عملکرد شما را به بهترین شکل بهبود دهد. اگر در مورد کارهای دستی، ورزش کردن و دیگر فعالیتهای فیزیکی مطمئن نیستید در بارهی خطرات آنها با پزشک خود مشورت کنید.
خطرات و عوارض جانبی
همانطور که گفته شد، استفاده از بریس میتواند باعث ناراحتیهای خفیف پوستی شود. در اکثر موارد، پوشیدن یک لباس زیر بریس میتواند از این مشکل جلوگیری کند. اگر متوجه هرگونه راش یا تاول بر روی پوست خود که با بریس در تماس است شدید، بهتر است به پزشک خود اطلاع دهید.
همچنین استفاده بیش از حد از بریس میتواند باعث کاهش قدرت عضلات شما شود. برای استفاده از بریس، بهتر است دستورات پزشک خود را رعایت کنید. اگر در روزهایی که از بریس استفاده نمیکنید، ناراحتی و ضعف شدیدی احساس میکنید، بهتر است این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین اگر فکر میکنید نیاز به روشهای درمانی دیگر یا آموزش بیشتر برای استفاده صحیح از بریس دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
با این حال، پوشیدن صحیح بریس عوارض جانبی بسیار محدودی خواهد داشت.